Büyük bir sabırsızlıkla normale dönmeye çalıştığımız bu pandemi dönemini mümkün olan en eğlenceli yöntemleri kullanarak daha az sıkılarak atlatabiliriz. Uzmanların da belirttiği gibi oldukça kritik bir süreçten geçiyoruz. Bu sürecin tehdit oluşturduğu bir başka nokta da psikolojimiz… Ama bazı uygulamalar belki psikolojimize iyi gelir. Hatta bu uygulamalar, birkaç haftalık süreçte bizim en yakın arkadaşlarımız olacaklar.
Instagram fenomenlerinden kendi halindeki bireylere kadar hepimizin dahil olduğu dijitalleşme sürecinde pek çok uygulama oldukça faydalı sonuçlar ortaya koyabiliyor. Sözü daha uzatmadan hangi uygulamaları kullanabiliriz ve karantina günlerinde nasıl deneyimler elde edebiliriz, bunlara bakalım.
1. Gündemden her an haberdar olmanızı sağlayacak: Contenting
İngilizce’de Content Curation olarak geçen içerik derlemesini birey özeline indirgemeyi başaran Contenting App, içerik tüketim alışkanlıklarınıza göre ilginizi çekebilecek içerikler öneren yapay zeka destekli bir içerik asistanı olarak tam bu noktada karşımıza çıkıyor. Binlerce Türkçe içeriği eş zamanlı olarak tarayan Contenting; dijital dünyanın karmaşasından uzakta, nitelikli içerik tüketmek isteyen herkes için eşsiz bir deneyim sunuyor.
Contenting Nasıl Kullanılır?
Contenting’de ilgi alanlarınızı seçtikten sonra size sunulan içerik önerilerini sağa (beğen) ve sola (beğenme) kaydırarak, ilginizi çeken içeriklere tıklayarak algoritmanın sizi daha yakından tanımasını sağlıyorsunuz. Contenting’in yapay zeka destekli algoritması, uygulama içindeki davranışlarınıza ve içerik tüketim alışkanlıklarınıza paralel olarak gelişmeye başlıyor ve her kullanımdan sonra size daha iyi öneriler sunuyor.
Contenting Kullanıcıya Neler Sunuyor?
- Contenting’in olayı, yapay zeka destekli algoritması sayesinde kişiselleştirilmiş bir deneyim sunmasıdır. Bu sayede dijitalde harcadığınız zaman kaybının önüne geçer ve hiçbir yerde bulamayacağınız kusursuz bir akışa sahip olursunuz.
- Contenting her kaydırmadan sonra size tek bir içerik önerir. Her ekranda tek bir içeriğe odaklanmanızı ister ve kontrollü bir içerik tüketimi sunar. Dolayısıyla karmaşık içerik kartları arasında ve sonsuz akışlar içinde kaybolmazsınız.
- Contenting, içeriklere en hızlı şekilde erişim sağlar. Sayfaların uzun süre açılmasını beklemek zorunda kalmazsınız.
- Kullanıcı dostu arayüzü sayesinde dijital karmaşa, ekran yorgunluğu gibi negatif etkilerden sizi uzak tutarak verimli bir uygulama deneyimi yaşatır.
- Contenting, seçimleriniz doğrultusunda hem yurt içinden hem yurt dışından en önemli gelişmeleri ve en kaliteli içerikleri bildirim olarak almanızı sağlar.
- Dilediğiniz içeriği daha sonra göz atmak üzere kaydedebilirsiniz. Ayrıca beğendiğiniz içeriklere de dilediğiniz zaman kolayca ulaşabilirsiniz.
- Contenting, algoritmasında barındırdığı içerik üreticilerini büyük bir titizlikle seçer. Nitelikli içerik üreten, vizyoner, ilham veren, yeni nesil yayıncılar ile çalışır.
Uygulamayı indirmek için buraya tıklayabilirsiniz!
2. Goddess
Goddess, meditasyona başlamak isteyenlerin mutlaka keşfetmesi gereken harika bir uygulama. Her açıdan kadınlara ithaf eden bu uygulama bir well-being ve kadın güçlendirme uygulaması. Son derece kapsamlı olan Goddees, İsviçreli psikiyatr olan analitik psikolojinin kurucusu Prof. Dr. Carl Gustav Jung’un arketiplerini baz alıyor. Uygulama bu arketiplerle kullanıcılarının kişilik özelliklerine göre içerisinde uyku ve stres meditasyonları, nefes çalışmaları, olumlamalar gibi well-being rutinlerini barındıran bir dönüşüm yolculuğu sunuyor. Sadece kadınlara özel olan içeriklerinde ise kadın sağlığına yönelik pek çok ipucu bulunuyor. Goddess, rahim ve göğüs masajı, kişisel bakım ve hatta hamile kadınlar için özel pratikler barındırıyor. Kadının içindeki Feminen ve Maskülen enerjilerin dengelenmesini sağlayan ve bu şekilde hayatın zorluklarıyla baş edebilen bireyler yaratmayı taahhüt eden uygulama bir çok farklı psikolojik ve spirituel methodları bir araya getiriyor.
Uygulamayı indirmek için: iOS ve Android
3. Anlık iletişim sağlayan sosyal ağ hizmeti: Ablo
Massive Media, uygulamanın geliştiricisi pozisyonunda. Uygulamanın amacı ise dünyanın dört bir yanından farklı insanlarla bağlantı kurup birebir sohbet edebilmeniz. Karşı tarafın yazdıklarını Türkçe olarak okuma şansına sahipsiniz. Ayrıca cevabınızı da Türkçe olarak yazıp gönderebilirsiniz. Hatta Ablo’da görüntülü aramaları da canlı olarak çevirebiliyorsunuz.
Uygulamayı indirmek için: iOS ve Android
4. Gizli kalmış sırları Words of Wonders ile çözebilirsiniz
Dünya genelinde 50 milyondan fazla indirdiğimiz bu oyun, kelime dağarcığı için muhteşem bir uygulama. Her farklı bölümde dünyanın farklı bir bölgesine seyahat ediyorsunuz ve bölümü bitirdiğinizde o bölge ile ilgili ilginç yeni bir bilgi öğreniyorsunuz. Oyunda bulamadığınız kelimeler için joker kullanabiliyorsunuz ancak tahmin edebileceğiniz gibi bu jokerler jeton ile kullanılıyor ve jetonlar para ile satılıyor. Tabii oynayarak da kazanabiliyorsunuz ancak bu süreç zaman alıyor.
Telefon oyunları arasında pek işe yarayacak bir seçenek gibi duruyor.
Uygulamayı indirmek için: iOS ve Android
5. Dil öğrenmede en popüler uygulama: Duolingo
Duolingo da farklı diller öğrenebileceğiniz başka bir uygulama. Özellikle 4,7 puanıyla dikkat çeken Duolingo uygulamasında başta İngilizce olmak üzere İspanyolca, Fransızca, İtalyanca ve birçok dili planlanmış dersler halinde işleyerek öğrenebiliyorsunuz. Tabii ki öğrenmek kolay bir süreç değil ancak dikkatinizi verip uğraşırsanız gerçekten size fayda sağlayacaktır.
Uygulamayı indirmek için: iOS ve Android
6. İngilizce öğrenmek için göz kırpan uygulamalardan biri Busuu
Yabancı dil uygulamalarının genel ilkesine sahip olan Busuu, şimdilik 12 dil için öğrenim imkanı sunuyor. Bu diller ise; İngilizce, İspanyolca, Almanca, Fransızca, Japonca, Portekizce, İtalyanca, Rusça, Çince, Arapça, Türkçe ve Lehçe.
Uygulamayı indirmek için: iOS ve Android
7. Yabancı dil öğreniminde bir başka kaynak: Babbel
Daha çok kelime pratiği üzerine eğilen Babbel, yabancı dil öğreniminde rekabeti seven bir aktör görüntüsü çiziyor.
Uygulamanın üç aylık süreci ücretsiz kıldığı deneme sürecinde aşağıdaki dillerden birini ya da daha fazlasını öğrenmeye başlayabilirsiniz:
İspanyolca, Fransızca, Almanca, İtalyanca, Portekizce, Lehçe, Rusça, Hollandaca, Türkçe, Danca, Norveççe, İsveççe, Endonezyaca ve İngilizce.
Uygulamayı indirmek için: iOS ve Android
8. Yabancı dil öğreten uygulamalar: Sinema sevginiz ile bütünleşen bir İngilizce öğrenimi sunan Voscreen
Voscreen uygulaması, diğer dil öğrenme uygulamalarından biraz farklı bir teknik kullanıyor. Ücretsiz bir şekilde indirip kullanabileceğiniz mobil uygulamada filmleri, müzik kliplerini, belgeselleri veya çizgi filmleri kısa videolar halinde izleyerek İngilizce öğreniyorsunuz. Bir dili öğrenirken en büyük gerekliliğin o dili ana dili olarak konuşan kişilerden duymak olduğunu göz önüne alırsak, Voscreen de boş zamanınız için oldukça faydalı bir uygulama.
Uygulamayı indirmek için: iOS ve Android
9. İlham, motivasyon, kişisel gelişim tek adreste. TED
Kişisel gelişimi sağlamak da, bu kısıtlama günlerinde bizim için seçeneklerden yalnızca biri. Eğer sizin de tercihiniz bu yönde şekilleniyorsa TED mobil uygulamasını indirmeniz sizi mutlu edecek.
Uygulamada bütün TED konuşmalarını veya konferansını Türkçe altyazılı bir biçimde izleyebilirsiniz. Ayrıca ilgili videoları telefonunuza indirip çevrimdışı bir şekilde izlemeniz de mümkün. Bunların dışında uygulamada çeşitli kategorilerde podcast’ler de bulunmakta. Daha ne olsun?
Uygulamayı indirmek için: iOS ve Android
10. Spor? O halde ilk önerebileceğimiz uygulamalar arasında Ev Egzersizleri var
Ev Egzersizleri, sağlığı öne koyan uygulamalar arasında yer alıyor. Bu uygulama, bütün ana kas gruplarınız için günlük egzersiz rutinleri sunar. Günde sadece birkaç dakikada, evde kas yapabilir ve zinde kalabilirsiniz. Üstelik bir ekipmana da gerek kalmıyor zira uygulamadaki egzersizlerin tamamı kendi vücut ağırlığınız ile yaptığınız egzersizler. Spora başlamadan önce ısınmayı ve gerinme rutinlerinizi yapmayı unutmayın
Uygulamayı indirmek için: Android
11. Sapyoseksüelizmin yükselmesini sağlayan uygulamalar arasında yer alan Hızlı Beyin
Hızlı Beyin (Quick Brain) uygulaması, içerisinde çeşitli beyin egzersizleri bulunduran bir zeka oyunu. Uygulamanın içinde matematiksel oyun, bulmaca, 2048 oyunu, tren konsantrasyonu, IQ testi, akıllı ve hızlı düşünme egzersizleri ve tepki hızı arttırıcı egzersizler bulunuyor.
Bu süreçte özellikle çocuklarınız için oldukça faydalı olacak bir uygulama. Ayrıca bu oyunu arkadaşlarınızla oynayabileceğiniz mobil oyunlar arasında değerlendirebilirsiniz.
Uygulamayı indirmek için: Android
12. Popüler uygulamalar arasına giren sesli kitap: Storytel
Mobil uygulamalar pek çok ihtiyacımıza karşılık verdiği gibi yeni beklentiler ve ihtiyaçlar da yaratabiliyor. Örneğin, Storytel.
Bu uygulamada pek çok kitabı gerek ünlü sanatçılar gerek profesyonel seslendirmeciler gerekse bilim insanları tarafından seslendirilmiş bir biçimde dinlemeniz mümkün. Uygulamada sınırsız olarak kitap dinleyebilmek veya bu kitapları indirip çevrimdışı olarak dinlemek için aynı uygulamaya abone olmak şart.
Uygulamayı indirmek için: iOS ve Android
13. Kodlama becerinizi geliştirmek isterseniz Swift Playgrounds telefonunuzda olmalı
Eğlenceli uygulamalar sunmaya çalıştığımız bu içerikte biraz da spesifik platformlara dair bilgi verebiliriz. Mesela, Swift Playgrounds.
Bu uygulama temelde eğitici bir oyun olsa da telefon uygulamaları kategorisinde karşılaşabileceğiniz bir hizmet değil. Bir kodlama dili olan Swift’in öğretmeyi amaçlayan uygulama oldukça başarılı bir grafik çiziyor.
Uygulama, android kullananları üzüyor. Yoksa eminiz ki, şimdiki potansiyeline ek olarak ‘en iyi android oyunlar’ arasında da olurdu.
Uygulamayı indirmek için: iOS
14. En zengin uygulamalar arasında bulunan ve bedelsiz eğitim vermeyi vadeden Khan Academy
“Herkese, her yerde, dünya standartlarında, bedelsiz eğitim” sloganıyla dünyaya açılan ve her geçen gün üye sayısını artıran Khan Academy’de kendinizi geliştirebileceğiniz pek çok alan olduğunu söyleyebiliriz.
Uygulamayı indirmek için: iOS ve Android
15. Öğrencisi olduğunuz gibi eğitmen de olabileceğiniz uygulamalar arasında Udemy platformu da var
“Ben bunu öğrenirim ama anlatan biri olursa” diyorsanız bu uygulama sizi pişman etmeyecektir. Çok farklı alanlarda binlerce eğitimin yer aldığı platformdaki eğitim fiyatlara cep yakan türden değil. Üstelik bu platformda öğrenci olabildiğiniz gibi eğitmen olma şansına da sahipsiniz.
Uygulamayı indirmek için: iOS ve Android
16. Dünyanın medya kutusu, dijital arşivi: Archive.org
Geniş bir kamuya ait medya koleksiyonu arıyorsanız, enfes bir kaynak var; Archive.org. Milyonlarca kamuya açık kitap, şarkı, TV şovu, dergi ve daha fazlası var. Eğer çok sıkılıyorsanız en sevdiğiniz sitelerin gün içinde nasıl göründüğünü incelemek için sitenin Wayback Makinesi özelliğini de kullanabilirsiniz.
Uygulamayı indirmek için: iOS ve Android
17. Derin derin nefes alın: Down Dog
Yoğun endişeyi hafifletmek için yoga veya egzersiz yapmak muhtemelen sizi de mutlu edecektir. Yoga uygulaması olan Down Dog ise zaman zaman yaptığı kampanyalarla dikkat çekmeyi başaran uygulamalar arasında bulunuyor.
Uygulamayı indirmek için: iOS ve Android
18. Sağlıklı uygulamaların hastasıyız: Headspace
Uzmanların yaptığı araştırmalar meditasyonun stresi ve endişeyi azalttığı kanıtladı. Bunu sağır sultan dahi duydu. İşte Headspace de, kullanıcıya bu konuda yardım eden bir uygulama. Salgın nedeniyle meditasyon koleksiyonlarının büyük çoğunluğunu ücretsiz hale getiren uygulama, stresinizi ve endişelerinizi azaltmanın bir yolu.
Üstelik bu yol, oldukça dingin bir güzergah.
Uygulamayı indirmek için: iOS ve Android
19. Yaz geliyor ve bu nedenle egzersiz uygulamaları arasında kalıyoruz
Şimdilik kısıtlamalar nedeniyle evlerimizde kalmak zorunda olsak da, yaza girdiğimiz gerçeği de var. Bir umut, belki yazın rahat bir tatil yapabiliriz ki işte CARROT Fit uygulaması da bu konuda bizim yanımızda olduğunu söylüyor.
Uygulamayı indirmek için: iOS
20. Mobil oyunlar içinde bambaşka bir deneyim: Alto’s Odyssey
Henüz üç yıl önce piyasaya çıkmış olmasına karşın en iyi mobil oyunlar arasında gösterilen bir karantina arkadaşından söz edeceğiz.
Snowboard video oyunu olan Alto’nun geliştiricileri, hiçbir uygulama içi satın alma olmadan indirmeyi ücretsiz hale getirdi.
Uygulamayı indirmek için: iOS
21. Academia.Edu
Üniversite öğrencileri muhtemelen çok sayıda e-kitap ve dergi içeren akademik kaynak olan Academia.Edu’ya hayran olacaklar. Çünkü bu uygulama, 23 milyondan fazla bilimsel çalışmanın barındığı bir platform.
Uygulamayı indirmek için: iOS ve Android
22. DailyArt
Kültür hazinesi olan bir uygulama Daily Art. Türkçe dil desteği olan bu uygulama tam sanatseverler için. İstediğiniz bir tabloyu seçip onun hikayesini dakikalar içinde keşfedebilirsiniz.
Ona hayranlıkla bakmamızın sebeplerinden birkaçını sıralayalım:
- 16 dilde çeviri
- 3000`den fazla şaheserden oluşan koleksiyon
- 780 sanatçının biyografisini ve 500 müzenin koleksiyonu hakkında bilgiler,
- Ve 1.000.000’dan fazla kullanıcı.
Uygulamayı indirmek için: iOS ve Android
23. Fridge Food – Easy Cooking
Karantinada kafamız da karışabiliyor. Marketlerin kapandığını ve alışverişteyken aklınıza gelmeyen birkaç malzemeyi hatırladınız. Halbuki evde kalan malzeme ile ne yapacağınızı kestiremiyorsunuz…
İşte uygulamamız tam da bu noktada devreye giriyor. Yani siz ona evdeki malzemeleri sayıyorsunuz, o da size bu malzemelerle hangi yemekleri yapabileceğinizi söylüyor.
Uygulamayı indirmek için: Android
Bonus
Bu pandemi süreci içinde ne kadar evde kalarak mobilize olduğumuz ortada. Gemius’un yaptığı son çalışmalardan biri de bu tabloyu gözler önüne seriyor. Kurumun araştırması virüsün ülkemizdeki etkilerinden önceki ve sonraki mobil uygulama kullanım alışkanlıklarına dair veriler sunuyor. Bu iki dönem ise 2020’nin Ocak ayı ile aynı yılın Nisan ve Kasım aylarını ifade ediyor.
Örneğin, Zoom uygulamasının Ocak 2020’de 200 bin civarında kullanıcısı varken yıl sonuna doğru 21 milyonun üstündeki kullanıcısıyla kocaman bir aile portresi çizdiğini görebiliyoruz. Ayrıca Skype’ın kullanıcı sayısı yıl sonunda 12,4 milyona, Google Hangouts’un kullanıcı sayısı ise 4,8 milyona çıkmış.
Öte yandan, sosyal medya uygulaması TikTok’un kullanıcı sayısı Ocak 2020’de 8,7 milyondan, takip eden kasım ayında 26,6 milyona yükselmiş. Benzer şekilde müzik streaming platformu Spotify’ın ocak ayında 5 milyon olan kullanıcı sayısı, kasım ayında 17,4 milyona çıkmış.
Bu süreçte en popüler arkadaşlık uygulamaları arasında yer alan Tinder da kullanıcı sayısını katlamayı bildi. Platforma kayıt olanlarla birlikte mevcut sayı pandemi öncesinin neredeyse iki katına yükselmiş.
Ve biraz da Netflix’e bakalım. Platformun ocak ayında 4,7 milyon olan kullanıcı sayısı kasım ayında 16,5 milyona ulaşmış. Neredeyse 4 kat…
Pandemi döneminde her şey dijitale dönüşürken resmi işlerin büyük bir kısmı da bu yolla çözüme kavuşturulmuş. Ve ocak ayında 14,8 milyon olan E-devlet mobil uygulamasının kullanıcı sayısı kasım ayında 32,1 milyona yükselmiş.
Show Conversion Code Hide Conversion Code Show Emoticon Hide Emoticon